De 5 stappen naar innerlijke rust en flow
03 september 2023 

De 5 stappen naar innerlijke rust en flow

In deze blog ga ik dieper in op hoe je meer innerlijke rust en flow kunt vinden in je leven. Ik bespreek de 5 essentiële stappen die je kunt nemen om je bewustzijn te verhogen, uit je hoofd te komen, emotionele pijn te helen, gebalanceerd te leven en je intuïtie te versterken. 

 

Stap 1 - Verhoog je bewustzijn

De eerste stap naar meer innerlijke rust en flow is het verhogen van je bewustzijn. Om meer innerlijke rust en flow te ervaren kun je het beste je intuitie volgen. Maar dan moet je je intuitie wel kunnen horen en erkennen! Hiervoor is een verhoogde bewustzijn nodig. 

Ik krijg vaak de vraag, hoe weet ik nu welk stemmetje uit angst voortkomt en welke stemmetje mijn intuitie is? Om bewust te worden welk signalen en welk stemmetje van jouw intuitie afkomstig is, moet je eerst leren welke stemmetjes er in je hoofd uberhaupt zijn en welke signalen je lichaam allemaal geeft. 

Misschien denk je, ja ik weet wel wat ik denk of voel, maar weet je ook wanneer je precies wat denkt en voelt? Vaak vertellen clienten mij, ik voel me niets waard of onzeker dit maar weet ook wel dat ik het hartstikke goed doe! -Ja, dat weet je nu! Maar op het moment dat je je zo slecht voelde vaak niet, misschien een beetje maar geloof je het niet echt. Op dat moment zijn er vaak andere (negatieve) gedachten die meer op de voorgrond zijn. Dit noemen we je (soms onbewuste) belemmerende overtuigingen. En het is belangrijk om hier niet te snel overheen te gaan. Vaak zijn dit overtuigingen die als een gedachten ooit gevormd zijn in het verleden en inmiddels verankerd zijn in je onbewuste geest en vanuit daar een krachte invloed hebben op je gevoel. Omdat je je niet zo bewust bent van deze belemmerde overtuiging (hij wordt immers maar een beetje actief in het moment zelf) ervaren we een gat tussen ons hoofd en ons hart. Eigenlijk is dat enkel een signaal dat je nog niet bewust bent van welke onbewuste gedachten en overtuigingen je allemaal hebt!

Het is daarom belangrijk om in verschillende -vooral triggernde- situaties je bewust te worden welke gedachten en gevoelens het oproept. Met gevoelens bedoel ik zowel de emotionele als fysiek oftewel lichamelijke gevoelens.

Door je bewust te worden van de koppeling die er bestaat tussen een triggerende en jouw gedachten, gevoelens, en reactie, kun je ontdekken welke patronen jij hebt. In de psychologie noemen we dit een schema. 

Een schema bestaat dus uit: een situatie, je gedachten, gevoel en je reactie. Een voorbeeldje van een schema’s bij Jasper is bv: situatie: Jasper zwemt in de zee en een golf komt zijn kant op, gedachten: een golf,  wat leuk daar kan ik op surfen! Vervolgens voelt hij zich blij en licht in zijn lichaam en zijn reactie is om in de zee te blijven en mee te deinen met de golven. Maar in dezelfde situatie kan je ook een heel ander schema hebben, neem het schema van Luuk: die ziet de golf en denkt: ow help een golf dan ga ik vast weer kopje onder, hij voelt spanning in zijn lichaam en angst, vervolgens is zijn reactie om snel door de zee uit te vluchten. 

Door je schema’s beter te herkennen en te begrijpen kan je beter begrijpen en als je er last van hebt kan je ze veranderen. Alleen dat is nog best wel even een klusje.  Schema’s zijn in onze kinderjaren gevormd en daarom diepgeworteld. Bewijsdrang, faalangst, verminderd zelfvertrouwen, moeite met voor jezelf opkomen en pleasegedrag zijn allemaal voorbeelden van problemen die voortkomen uit negatieve schema’s. Via schema-therapie kun je er aan werken om deze te veranderen, hier werken we met 18 veel voorkomende schema’s waar mensen last van kunnen hebben en leer je deze te veranderen. 

Maar goed, even terug naar waarom ik deze hele uitleg over schema’s geef. Wanneer je weet en herkent wat je schema is kan je ook beter onderscheiden welke signalen ego gedreven zijn (vanuit een schema) en welke signalen je intuïtie zijn, het stemmetje van je ziel. 

Samengevat is stap 1 dus: Know Thyself! En dat begint met je binnenwereld te verkennen. 


Stap 2 - Uit je hoofd komen

Stap 2 is een verdieping van stap 1, nu je je schema’s weet is het belangrijk om uit je hoofd te komen en in je lijf te landen. Dit betekent dat je beter leert voelen en luisteren naar de signalen van je lichaam. Vaak zijn we zo gericht op onze gedachten dat we het contact met ons lichaam verliezen. Het is nodig om te focussen op je lichaam en stil te staan wat je fysiek voelt. Soms kan het lastig zijn om wat te voelen, als jij mij vroeger vroeg wat voel je in je lijf, dan dacht ik: uhhh gewoon niets bijzonders.. Maar dat veranderde drastisch na een soort meditatie-bootcamp genaamd Vipassana waarbij alle focus op je lichaam is en ik hierna van alles voelde in mijn lijf; spanning, blokkades, warmte, elektrische stromingen.


Vooral bij hooggevoelige mensen zie ik dat ze veel kunnen aanvoelen maar slecht kunnen voelen. Het is alsof ze gewend zijn de spotlight op de ander te zetten waardoor ze zelf in het donker zijn komen te staan en geen idee meer hebben wat ze zelf nu precies voelen. Maar als je niet weet wat je voelt, dan weet je ook niet wat je wil en niet wilt. Alleen als je begint met voelen, dan kan het zijn dat je veel gaat voelen wat je ooit onbewust hebt geparkeerd omdat het te pijnlijk was om toen te voelen; je komt oud zeer tegen. En daarmee komen we bij stap 3.


Stap 3 - Helen en innerlijk kind werk doen

Stap drie is het helen van oude emotionele pijn en het doen van innerlijk kindwerk. Vaak dragen we onbewust pijnlijke ervaringen uit het verleden met ons mee, wat ons telkens opnieuw kan triggeren en in een schema schieten. Door deze pijn te erkennen en te helen, kunnen we ons ego laten verdwijnen en de ruis op ons spirituele lijntje wegnemen.

Dat helen doe je door de oude pijn, de negatieve emoties eruit te laten, te doorvoelen. Emoties, is eigenlijk energie wat eruit moet anders stapelt het op en komt het tot een uitbarsting. Als we kijken naar het engelse woord voor emotie: Emotion, dan kun je het opdelen in: e’ motion, energie in motion. Die energie moet dus bewegen, anders gaat het fout. 

Op het moment dat je echt gaat voelen welke pijn je met je mee hebt gesleept vanuit je jeugd kan je je pas bewustworden welke emotionele behoeften jij als kind hebt gemist waardoor vervelende schema’s zijn ontstaan. 

Dit hele proces wordt ook wel Innerlijk kind werk genoemd. Meer bewustwording over je jeugd en wat je als kind hebt gemist en hoe dat invloed heeft op hardnekkige patronen en valkuilen van je. Pas als je meer oog krijgt voor hoe het voor jou was al kind en welk gemis er was, kun je in het hier beter voor jezelf worden door jezelf te voorzien in je behoeften (iets wat we als kind niet konden omdat we toen nog afhankelijk waren van onze ouders). Bijvoorbeeld doormiddel van zelfliefde en zelfzorg, misschien kon je moeder je niet geruststellen omdat ze zelf heel angstig was en was je haar atlijd aan het geruststellen terwijl je het zelf ook nodig had. Nu kan je een vriendin bellen waarvan je weet dat ze je wat moed kan inspreken!  


Stap 4 - Drama vrij en gebalanceerd leven

Nu we ons bewustzijn hebben vergroot, uit ons hoofd zijn gekomen en emotionele pijn hebben geheeld, is het tijd om een lifestyle te creëren die bij ons past. Dit betekent voor de meesten dat we meer mogen vertragen en meer rust en balans creëren om prikkels te verwerken. Voor mij was dit echt een hele opgave, niet alleen ben ik zoals de meesten telefoon verslaafd, maar lange tijd heb ik geworsteld met verlatingsangst waardoor ik een relatie verslaving had en daarnaast ook een werkverslaving. Verslavingen kunnen ontstaan omdat het een ideale vlucht is voor pijn, maar ookal heb je de vlucht niet nodig kan het pittig zijn om te stoppen omdat dit betekent dat je uit de heerlijke ‘high’ zult moeten komen. Het vergt daarom discipline om te stoppen en jezelf andere gewoonten en routines aan te leren. Wat mij erg heeft geholpen is nee-zeggen, loslaten, ontgiften, detoxen, kan ik nog een ander woord vinden? Of tewel prioriteiten stellen waarbij me-time als eerst in de agenda wordt ingepland. Sowieso de helft minder plannen in een maand, alleen kortetermijn doelen stellen en het thema: spelen en plezier centraal stellen voor bv een jaar.  Hiermee geef je jezelf de tijd en de  mentale ruimte om af te stemmen op de spirituele wereld en meer momentjes van inspiratie te ontvangen.


Stap 5: Intuïtieve ontwikkeling

In de laatste stap gaat het om het herkennen van je intuïtie, het juist weten te interpreteren en de moed hebben om hiernaar te luisteren. Naarmate je meer innerlijke rust en flow in je leven creëert, word je gevoeliger voor de subtiele signalen van je intuïtie. Het is essentieel om deze signalen te herkennen en erop te vertrouwen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen