Familieopstellingen

Ontwikkel je intuïtie en doorbreek destructieve patronen!

Voor wie?

Worstel jij al langere tijd met bepaalde aanhoudende klachten? Heb ja al veel aan jezelf gewerkt doormiddel van coaching of therapie? Dan kan het zijn dat je een stuk dieper moet gaan omdat de oorzaak op gevoelsniveau ligt. Een opstelling is een goede methode om op onbewust gevoelsniveau verandering aan te brengen.


Vaak leiden onbewuste patronen tot verschillende psychische klachten, bijvoorbeeld:

 1. Angstig zijn
 2. Gebrek aan ondernemerschap en daadkracht
 3. Doelen niet bereiken
 4. Niet weten wat je wilt en besluiteloosheid
 5. Onzekerheid
 6. Niet productief zijn
 7. Onduidelijke lichamelijke klachten
 8. Rusteloosheid
 9. Extreem verantwoordelijkheidsgevoel

Hierdoor kunnen er problemen ontstaan op diverse gebieden:

Geld

Gezondheid

Huisvesting

Liefde

Persoonlijke groei

Romantiek

Sociaal leven (vrienden en familie)

Vrije tijd

Werk studie

Wat is een familie opstelling?

Een opstelling is een energetische methode die steeds populairder wordt. Het helpt om meer inzicht te krijgen over de onderliggende oorzaken van hedendaagse problemen en klachten. Dit zijn vaak onbewuste of deels bewuste patronen en dynamieken. Door middel van een een opstelling worden deze onbewuste patronen en dynamieken zichtbaar en helder. Daardoor kan je ze veranderen en hun negatieve invloed op je leven kan stoppen.

De meest bekende opstellingsvorm is een familieopstelling. 

Het kan soms moeilijk zijn om te begrijpen waar diepgewortelde problemen en klachten vandaan komen. Vaak is de oorzaak hiervan diepgeworteld in onze families, waar sommige patronen en overtuigingen van generatie op generatie worden doorgegeven. Samen kan dit transgenerationeel trauma vormen. Dit kan jouw leven negatief belasten, het kan negatieve gevolgen hebben voor je huidige relaties en beslissingen. Maar ook kan je deze belasting op jouw beurt weer overdragen aan je kinderen.

Een familie opstelling is een methode die kan helpen om deze patronen en dynamieken te onderzoeken. Het is een vorm van therapie waarbij deelnemers hun familieleden representeren en opgesteld worden in de ruimte. Door dit visuele proces kunnen onzichtbare patronen en relaties aan het licht komen, waardoor er inzicht kan ontstaan en er ruimte kan komen voor genezing


Bekijk dit videofragment om een beter beeld te krijgen van een familieopstelling

Ander soort opstellingen

Wist je dat er naast familieopstellingen nog andere vormen van opstellingen bestaan? Deze methode wordt ook wel systemisch werken genoemd en wordt toegepast om inzicht te krijgen in de onderlinge verhoudingen en patronen binnen een systeem, zoals bijvoorbeeld een team of organisatie. Tevens helpt het bij het verkrijgen van inzicht in verschillende aspecten van je leven. 

Een voorbeeld hiervan is de loopbaanopstelling, waarbij je op systematische wijze verkent welke factoren een rol spelen in je loopbaan, hoe deze samenhangen en welke verschillende opties er zijn. Op deze manier kun de juiste keuze maken voor jouw persoonlijke situatie. 

Een opstelling die hier op lijkt, is de opstelling van 'het verlangen'. Hierbij kan je door je verlangen op te stellen inzicht krijgen op je hulpbronnen, je belemmeringen en de stappen die je kunt nemen zodat de weg naar je verlangen vrij komt.

Een ander type opstelling is de organisatieopstelling, waarbij je inzicht krijgt in de dynamieken binnen een organisatie en hoe deze impact hebben op de prestaties en het welzijn van de werknemers. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij veranderingstrajecten, of om conflicten binnen een organisatie te begrijpen. 


Opstellingen zijn dus een waardevolle tool voor je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.

"Wil je je eigen familie opstellen, of met jezelf aan de slag door een andere opstelling te doen? Dan kan dit als vragensteller. Als vragensteller breng je een probleem, wens of situatie in waar we mee aan de slag kunnen gaan."

Jouw therapeut

Mijn naam is Susan en ik ben een psycholoog gespecialiseerd in hechtingsproblematiek, (complex jeugd) trauma, hsp en burn-out. Daarnaast ben ik altijd in ontwikkeling als medium. Ik begeleid ambitieuze hoog sensitieve ondernemers en professionals van angst naar vertrouwen. Dit doe ik middels psychologisch en energetisch werk zoals bijvoorbeeld (familie)opstellingen.

Ik gun elke hoog gevoelige professional bevrijd te worden van belemmerende patronen & dynamieken en vanuit vertrouwen onbevangen en vrij te leven. Wanneer je vanuit vertrouwen durft te luisteren naar je intuïtie en de signalen van de spirituele wereld, kun je namelijk meer innerlijke rust, gemak en verbinding ervaren!

Deelname Representant

Als representant sta je in de opstelling van iemand anders. De vraag of situatie van iemand anders (de vragensteller) staat centraal en wordt behandeld. Jouw persoonlijke situatie komt dus niet aan het licht. Je wordt door de vragensteller mogelijk gevraagd of je iemand van zijn of haar familie wilt representeren. Op dat moment krijg je de kans om mee te doen aan de opstelling, maar als het niet goed voelt dan ben je zeker ook vrij om te weigeren.

Vervolgens zal je in het veld opgesteld worden dat wil zeggen; je wordt op een plek in de ruimte/zaal gezet waar je mag staan. Daarna hoef je alleen maar uit te spreken wat je in het moment voelt of behoefte aan hebt. Als begeleider zal ik je hier ook naar vragen.Wees niet bang dat je het ‘fout’ doet. Je kunt het eigenlijk nooit fout doen in een opstelling. Je zal dit gaande weg wel merken.

Tijdens de opstellingmiddag zal alles vanzelf wel duidelijk worden!

Dus ga er open in en laat het op je af komen 

Als representant verbeter je bovendien ook je waarnemingsvermogen en leer je veel over je eigen (familie)dynamieken. Dat is het mooie van opstellingen, voor iedereen die aanwezig is - de vraaginbrenger, de representanten en de getuigen - is er de mogelijkheid om oude patronen bij de oorsprong aan te pakken en inzichten te krijgen. Dit draagt allemaal weer bij  om met meer gemak je wensen en (ontwikkelings)doelen te behalen! 

Deelname Vragensteller

  Wil je je eigen familie opstellen, of met jezelf aan de slag door een andere opstelling te doen? Dan kan dit als vragensteller. Als vragensteller breng je een probleem, wens of situatie in waar we mee aan de slag kunnen gaan.

  Als je zelf al helder hebt wat je wilt opstellen of onderzoeken, dan is het ‘Vragensteller Basispakket’ kiezen (a €110,-) perfect voor jou. Op de opstellingsmiddag breng je jouw vraag of wens in en stellen we ter plekke de juiste opstelling voor je op.

  Wil je meer begeleiding? Dan is het ‘Vragensteller Compleet pakket ‘wellicht fijner voor je (a €330,-). Dit bestaat uit 3 sessies; een voorbereidende sessie, de opstelling zelf en een nagesprek.
€110.00 – €330.00

(Familie) Opstelling vragensteller

In mijn praktijk werk ik veel met individuele opstellingen in mijn 1-op-1 sessies. Echter is de kracht van een opstelling een stuk zichtbaarder in groepen. In een groep kan er ook zo veel meer verbinding ontstaan wat heel prettig is en extra helend is voor emotionele blokkades. Zodoende heb ik besloten om ook weer groepsopstellingen te organiseren.

Wat anderen zeggen over de opstellingen

"Gedurende mijn burn-out heb ik veel therapievormen gevolgd om te herstellen. Psychotherapie, haptonomie, acupunctuur, chiropractie.. om er een paar te noemen. Ze waren stuk voor stuk zeer helend. Toch merkte ik na mijn burn-out dat er nog iets niet helemaal lekker zat, of liep. Zodoende nam ik contact op met Susan voor een familie opstelling. We hebben meerdere lijnen opgesteld verdeeld over een aantal sessies.  De vaderlijn, de moederlijn, en we hebben zelfs de dynamiek tussen mij en mijn leidinggevende opgesteld :) 


De opstellingen hebben mijn leven zeer ingrijpend verbeterd. Niet alleen veranderde ik, maar ik merkte ook dat alles en iedereen meebewoog. Mijn ouders gedroegen zich ‘ineens’ warmer en liefdevoller. Alsof ze me voor het eerst echt zagen. Het liep fijner tussen mijn en mijn kinderen. Gesprekken op het werk waren veel ontspannender en vanuit een gedeeld belang. 


Ik was niet alleen onder de indruk van de kracht van opstellingen, maar ook van Susan zelf. Ze is zeer empathisch en warm. En minstens net zo belangrijk, erg doortastend en analytisch. Waar ik soms door de bomen het bos niet meer zag, kon zij feilloos de de juiste angel eruit halen. Wat ik ook erg prettig vond was de combinatie van spiritueel en wetenschappelijk inzicht. 


Voor mij zijn op dit moment geen therapieën of opstellingen meer nodig. Maar ik weet zeker dat ik nog bij Susan zal aankloppen voor een healing of reading. 


Dank je wel Susan! Je hebt een grote bijdrage geleverd aan waar ik vandaag sta. Ik ben zeer dankbaar!"

- M.  (anoniem)

Opstellingen in 2023

In 2023 zal ik 6 keer een opstellingsdag organiseren, bekijk hieronder de beschikbaarheid via de website van de datumprikker.

Duur: 4 uur

Tijd: 13:00-17:00

Locatie: Tula Yoga Westerpark, Houtrijkstraat 38 Amsterdam


Data Opstellingsdagen:

 • Wo 11 Januari 2023

 • Zo 05 Februari 2023

 • Wo 19 April 2023

 • Zo 04 Juni 2023

 • Za 05 Augustus 2023

 • Zo 15 Oktober 2023

 • Zo 29 Oktober 2023

 • Zo 19 November 2023

Vragensteller Compleet Pakket bestaat uit:

1) Intake fase (45 min)

Ter voorbereiding van de familieopstelling vind er een individuele sessie plaats met jou als vragensteller. Dit is een intake gesprek waarbij er uitvoerig ingegaan kan worden op je hulpvraag. Daarnaast zal de reeds bekende informatie over je familie in kaart zal worden gebracht doormiddel van het maken van een genogram (een soort stamboom). Op basis van de door jouw ingebrachte informatie zal ik een opstelling aan je voorleggen die opgesteld kan worden.

2) Opstellingsmiddag (4 uur)

Vervolgens zal er een opstelling plaatsvinden in groepsverband. De opstelling begint na een kort gesprek over het onderwerp van jou als vragensteller. Hierna nodig ik je uit om mensen te kiezen die de desbetreffende rollen willen representeren die nodig zijn. Deze representanten krijgen een plek in de ruimte. De opstelling komt tot leven doordat de representanten informatie geven over gevoelens en gedachten en de mogelijke bewegingsdrang die zij ervaren zodra ze in de ruimte zijn geplaatst.

Na de opstelling laten we de energie zijn werk doen en gaan we het effect niet ‘kapot praten’ door meteen in de analyse te duiken. De nabespreking en analyse zal aanbod komen in de slotsessie.

3) Slotsessie – Nabespreking (45 min)

Een opstelling heeft energetisch een sterk effect wat vaak nog dagen nadat de opstelling plaats heeft gevonden doorwerkt. Bewust plannen we daarom de slotsessie na min. 3 weken. In de slotsessie kan alles wat je hebt ervaren nabesproken worden, Ook is er ruimte voor jouw vragen. We bespreken wat dit alles je nu heeft gebracht en ronden af met hoe je nu verder kan gaan.

Wat anderen zeggen over de opstellingen

"De door Susan georganiseerde opstelling was voor mij een levensveranderende gebeurtenis. Nooit heb ik zo'n gebeurtenis meegemaakt die evolueert rond energie, en ik geloofde hier ook niet echt in. Deze dag bracht me echt waardevolle inzichten zoals bv. verborgen dynamiek binnen relaties en mogelijke stressoren die daarop van invloed zijn - maar bovendien in staat zijn om al deze relaties te genezen. De groep mensen met wie we waren, was verbazingwekkend open, warm en vol mededogen - en het voelde alsof we elkaar al kenden voordat we elkaar die dag voor het eerst zagen. Ik kan niets anders zeggen dan dat Susan mega bekwaam is en een echt talent heeft voor het organiseren en faciliteren van dit soort opstellingen. Aan haar heel erg bedankt en aan alle mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn om zich aan te melden, GA ervoor - je zult zeker geen spijt krijgen van deze geweldige ervaring!"

- Eline

"De familieopstelling met Susan was levensveranderend. Binnen enkele ogenblikken kon ik patronen zien die zich in de loop van mijn leven hadden ontwikkeld en die zich afspeelden als een film. Dat gaf me de mogelijkheid om ze in realtime te wijzigen.

 

Tijdens de opstelling zelf wilde ik tussenbeide komen, maar Susan stond letterlijk aan mijn zijde en moedigde me aan om de deelnemers te vertrouwen. 'Vertrouw op het proces', zei ze, en dat was precies wat ik moest horen (op dat moment en in het leven), en ik voelde vrede.

 

Een paar dagen later belde Susan me om op te volgen en te vragen hoe het met me ging na de opstelling. We hadden nog een debriefing en er kwamen er meer uit. Ik was als een spons: alles opzuigen en weer uitknijpen.

 

Ik raad ten zeerste aan om met Susan en haar medewerkers samen te werken als je klaar bent voor diepgaande inzichten en het ondernemen van actie. Ik kijk uit naar de volgende workshop !! 💜"

- Tara M.

Meld je aan voor een Familieopstelling

Wil je je eigen familie opstellen, of met jezelf aan de slag door een andere opstelling te doen?

Meld je aan voor een Familieopstelling

Wil je je eigen familie opstellen, of met jezelf aan de slag door een andere opstelling te doen?