Familieopstellingen

Wil je je eigen familie opstellen, of gewoon een keer kennismaken met opstellingen?

Voor wie?

Heb je last van een van de volgende terugkerende patronen en valkuilen?

 1. Perfectionisme
 2. Verlatings- & Bindingsangst
 3. Prestatiedrang, de neiging om heel hard te werken, of als maar te zorgen voor anderen?
 4. Jezelf weg cijferen of please-gedrag
 5. Vluchten in verslavingen (drank, drugs, werk, sport etc) of uitstel gedrag.
 6. Rupsje nooit genoeg en altijd streven naar meer


Misschien heb je al veel aan jezelf gewerkt door middel van coaching of therapie maar merk je dat het lastig blijft om je patronen helemaal te doorbreken en duurzame verandering door te voeren?

Dan is het tijd om dieper te gaan en te kijken wat er op gevoelsniveau onbewust afspeelt. Een familieopstelling biedt hierin een uitkomst en kan het ontbrekende puzzelstukje zijn op jouw persoonlijke ontwikkelingspad!

Een familieopstelling is voor iedereen die inzicht wilt krijgen in belemmerende patronen en lichter wil leven met meer plezier, voldoening en betekenisvolle verbinding!

Wat is een Opstelling?

Een opstelling is een krachtige methode om inzicht te krijgen over de onderliggende oorzaak en dynamiek van deze patronen. Door middel van een een opstelling worden deze onbewuste patronen en dynamieken visueel zichtbaar en helder.

Dit geeft je niet alleen veel inzichten maar brengt ook heling, waardoor je je kan bevrijden van het patroon en de negatieve invloed op je leven kan stoppen.

Visueel lijkt het in eerste instantie op een toneelstuk. Iemand die een vraag inbrengt (de vragensteller) en meer inzicht wilt in de onderliggende dynamiek kiest andere deelnemers uit om een verschillende factoren of personen te representeren.

De vragensteller vraagt b.v aan Leonie: "Leonie, wil jij mijn oma representeren?" Als Leonie hiermee instemt gaat ze staan op een plek in de ruimte en vertelt ze vervolgens wat ze voelt er ervaart.

Het grote verschil met een toneel stuk is echter dat de representanten niet acteren! De representanten zullen geen rollen spelen; in plaats daarvan zullen ze werkelijk allerlei dingen voelen en ervaren die leiden tot bepaald gedrag dat authentiek is en niet gespeeld!

Hoe dat kan? Dat weet niemand, maar het werkt!

Wat is een Familieopstelling?

De meest bekende opstellingsvorm is een familieopstelling. 

Bij een familieopstelling wordt er vanuit gegaan dat belemmerende patronen voortkomen vanuit je familiesysteem.

Door destructieve dynamieken en verstrikkingen tussen familieleden en de belasting van trauma wat van generatie op generatie wordt doorgegeven, vormen zich diepgewortelde patronen, waar jij uiteindelijk in gevangen kan zitten.

Dit kan jouw leven negatief belasten, het kan negatieve gevolgen hebben voor je huidige relaties en beslissingen. Maar ook kan je deze belasting op jouw beurt weer overdragen aan je kinderen.

Door middel van een familieopstelling worden onderliggende dynamieken, verstrikkingen en (transgenerationeel) trauma zichtbaar waardoor je ze kan helen en je kan bevrijden van het patroon om weer te leven volgens je ware zelf.

Wat brengt een (Familie)opstelling mij?

 • Meer inzicht over de oorsprong van je patronen en wat er nu nodig is om jezelf hiervan te bevrijden en je zielspad te vervolgen;
 • Meer duidelijkheid over je familiebanden en (romantische) relaties en handvatten hoe met ze om te gaan;
 • Meer helderheid over wat je voelt, en heling van trauma en pijnlijke emoties;
 • Je ontwikkelt je intuïtie en verhoogt je vertrouwen om hier vaker naar te luisteren om het beter besluiten te maken.


Voor meer voordelen kun je mijn podcast aflevering luisteren: De 6 redenen om deel te nemen als representant aan een opstelling.

""Als er je klaar voor bent om je patronen te doorbreken en heling te vinden, maar hierbij wel begeleiding (van een professional, die zelf dit pad al heeft bewandeld) nodig hebt… dan ben je hier aan het juiste adres!"

Jouw gids op weg naar je authentieke zelf

Als kind uit een disfunctioneel gezin en ervaringsdeskundige op het gebied van complex jeugdtrauma, weet ik als geen ander dat het moed vergt om je trauma’s en angsten aan te kijken. Daarnaast heb je vertrouwen nodig om echt voor jezelf te kiezen en los te breken uit de destructieve familiedynamieken.

Gelukkig sta je hier niet alleen voor! Ik help je graag op jouw persoonlijke ontwikkelingsreis en denk dit bovendien goed te kunnen als professional en ervaringsdeskundige.

Hoi! Mijn naam is Susan en ik ben een psycholoog gespecialiseerd in hechtingsproblematiek, (complex jeugd) trauma, HSP en burn-out. Daarnaast beoefen ik ook actief het mediumschap wat mij  in staat stelt om goed te voelen wat er in het energetisch veld gebeurd, de juiste interpretatie hiervan te maken en daardoor de opstellingen met zorg te kunnen begeleiden.

Ik gun het je om bevrijd te worden van belemmerende patronen en vanuit vertrouwen authentiek en vrij te leven!

Deelname Vragensteller

  Wil je je eigen familie opstellen, of met jezelf aan de slag door een andere opstelling te doen?
  Dan kan dit als vragensteller. Als vragensteller breng je een probleem, wens of situatie in waar we mee aan de slag kunnen gaan op de opstellingsmiddag.
  We zullen dan jouw familie opstellen om de oorsprong van destructieve patronen en dynamieken zichtbaar te maken. Dit brengt je veel inzichten!
  Vervolgens kunnen doormiddel van de opstelling een correctie aanbrengen in deze dynamiek wat heling tot gevolg heeft.

Deelname Representant

Als representant sta je in de opstelling van iemand anders. De vraag of situatie van iemand anders (de vragensteller) staat centraal en wordt behandeld. Jouw persoonlijke situatie komt dus niet aan het licht.

Je wordt door de vragensteller mogelijk gevraagd of je iemand van zijn of haar familie wilt representeren. Op dat moment krijg je de kans om mee te doen aan de opstelling, maar als het niet goed voelt dan ben je zeker ook vrij om te weigeren.

Als je echter als representant mee doet haal je er wel altijd iets voor jezelf uit, je ontwikkelt bijvoorbeeld je intuïtie en de rol die je representeert laat licht schijnen op een thema wat voor jou momenteel ook van jou de aandacht vraagt.

Vervolgens zal je in het veld opgesteld worden dat wil zeggen; je wordt op een plek in de ruimte/zaal gezet waar je mag staan. Daarna hoef je alleen maar uit te spreken wat je in het moment voelt en behoefte aan hebt. Als begeleider zal ik je hier ook naar vragen.

Wees niet bang dat je het ‘fout’ doet. Je kunt het eigenlijk nooit fout doen in een opstelling. Je zal dit gaande weg wel merken.

"Voor iedereen die aanwezig is - de vraaginbrenger, de representanten en de getuigen (als je alleen komt kijken) - is er de mogelijkheid om oude patronen bij de oorsprong aan te pakken, bij de kern te komen, waardoor het leven met meer gemak, plezier en verbinding kan gaan stromen!"

Normaal € 125,-
nu €110,-

(Familie) Opstelling

In mijn praktijk werk ik veel met individuele opstellingen in mijn 1-op-1 sessies. Echter is de kracht van een opstelling een stuk zichtbaarder in groepen. In een groep kan er ook echte verbinding ontstaan, dat zorgt dat we echt kunnen helen. Het is prachtig om te zien hoe mensen kunnen thuiskomen bij zichzelf én bij elkaar! Al bij al werk ik graag met groepsopstellingen.


Ben je nieuwsgierig en wil je ook een keer kennismaken met opstellingenswerk, schrijf je dan in en ervaar deze magische dag ook een keer!

Wat anderen zeggen over de opstellingen

"De door Susan georganiseerde opstelling was voor mij een levensveranderende gebeurtenis. Nooit heb ik zo'n gebeurtenis meegemaakt die evolueert rond energie, en ik geloofde hier ook niet echt in. Deze dag bracht me echt waardevolle inzichten zoals bv. verborgen dynamiek binnen relaties en mogelijke stressoren die daarop van invloed zijn - maar bovendien in staat zijn om al deze relaties te genezen. De groep mensen met wie we waren, was verbazingwekkend open, warm en vol mededogen - en het voelde alsof we elkaar al kenden voordat we elkaar die dag voor het eerst zagen. Ik kan niets anders zeggen dan dat Susan mega bekwaam is en een echt talent heeft voor het organiseren en faciliteren van dit soort opstellingen. Aan haar heel erg bedankt en aan alle mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn om zich aan te melden, GA ervoor - je zult zeker geen spijt krijgen van deze geweldige ervaring!"

- Eline

"De familieopstelling met Susan was levensveranderend. Binnen enkele ogenblikken kon ik patronen zien die zich in de loop van mijn leven hadden ontwikkeld en die zich afspeelden als een film. Dat gaf me de mogelijkheid om ze in realtime te wijzigen.

 

Tijdens de opstelling zelf wilde ik tussenbeide komen, maar Susan stond letterlijk aan mijn zijde en moedigde me aan om de deelnemers te vertrouwen. 'Vertrouw op het proces', zei ze, en dat was precies wat ik moest horen (op dat moment en in het leven), en ik voelde vrede.

 

Een paar dagen later belde Susan me om op te volgen en te vragen hoe het met me ging na de opstelling. We hadden nog een debriefing en er kwamen er meer uit. Ik was als een spons: alles opzuigen en weer uitknijpen.

 

Ik raad ten zeerste aan om met Susan en haar medewerkers samen te werken als je klaar bent voor diepgaande inzichten en het ondernemen van actie. Ik kijk uit naar de volgende workshop !! 💜"

- Tara M.

Opstellingsdagen in 2024

In 2024 zal ik per kwartaal een opstelling organiseren:

Tijd: 10:30-17:00

Locatie: De Roos: Pieter Cornelisz Hooftstraat 183, 1071 BW Amsterdam


Data Opstellingsdagen:

 • Zo 07 Januari 2024

 • Zo 07 April 2024

 • Zo 29 Sept 2024

 • Zo 24 Nov 2024


(Wil je meerdere opstellingen doen? Meld je dan aan voor het Opstellingentraject!)


Familieopstellingen

Wat is een opstelling?

Een familieopstelling is een methode waarbinnen belemmerende patronen, die voortkomen vanuit je familiesysteem, zichtbaar worden gemaakt. De cliënt die voor een familieopstelling komt, zit vaak (onbewust) gevangen in zo’n patroon en wordt daarnaast ook vaak belast door (transgenerationeel) trauma. Omdat in een opstelling de belemmerende patronen en dynamieken zichtbaar worden, kan er door de begeleider interventies gedaan worden, die maken dat de cliënt zich van deze patronen los kan maken.

Voor wie is een opstelling geschikt?

Voor iedereen die inzicht wilt krijgen in belemmerende patronen en lichter wil leven met meer levensvreugde, voldoening en betekenisvolle verbinding.

Wat brengt een opstelling mij?

✓ Jezelf bevrijden van belemmerende patronen

✓ Jou helpen om je draai te vinden

✓ Je (weer) verbonden voelen met andere mensen en met het leven

✓ Inzicht en beweging krijgen in onverklaarbare gevoelens van angst, verdriet, woede, schuldgevoelens of het gevoel er niet bij te horen

✓ Inzicht en beweging krijgen tijdens een burn-out

✓ Duidelijk krijgen waarom je kind niet lekker in zijn of haar vel zit

✓ Duidelijkheid verkrijgen over je partnerrelatie: is verbinding en liefde (weer) mogelijk?

✓ Inzicht verkrijgen in familieconflicten en daar op een goede manier mee om kunnen gaan

✓ Je inzicht en impuls geven in je werksituatie of eigen bedrijf

Voor meer info kun je mijn podcast aflevering luisteren: [De 6 redenen om deel te nemen als representant aan een opstelling.](https://open.spotify.com/episode/0tD8L5d1Fpc5CgDuRMHnHh?si=u3vacrLqRFm4HkCZnW6gPw)

Hoe werkt een familieopstellingsdag bij jou?

Een familieopstelling lijkt in eerste instantie op een toneelstuk, waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen: de ‘representanten’. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden.

Het verschil met een toneelstuk is echter dat de representanten niet acteren! De representanten zullen namelijk geen rol spelen; in plaats daarvan zullen ze werkelijk allerlei dingen voelen en ervaren die leiden tot bepaald gedrag. En dat gedrag is dus authentiek is en niet geacteerd.

Tijdens een familieopstellingsdag van mij zijn er zowel deelnemers die een vraag willen inbrengen als vragensteller, maar ook mensen die geen op dat moment geen vraag hebben en als representant willen deelnemen of getuige (als je enkel observeert en kijkt naar de opstelling). Op de dag zelf kun je besluiten of je een vraag wilt inbrengen, ik zal dan inventariseren hoeveel mensen als vragensteller een opstelling willen doen. Op een dag is er ruimte voor ongeveer 5 opstellingen.

Een vragensteller vraagt aan de andere deelnemers of zij een bepaalde rol willen representeren. Als een deelnemer besluiten dit te doen is hij of zij representant en wordt hij/zij uitgenodigd om een plek in te nemen in het veld d.w.z. een plek in de (yoga)zaal. Vervolgens krijgt de representant een vrijbrief om te vertellen wat hij/zij voelt en ervaart.

Deelnemen als representant is sowieso een bijzondere ervaring die veel in beweging kan brengen.

Dien ik mijn eigen familie mee te nemen naar de opstelling?

Om een familieopstelling te kunnen doen hoef jij niet daadwerkelijk jouw familie mee te nemen. Er wordt gebruik gemaakt van representanten die kunnen dienen als familieleden. De representanten hebben geen voorkennis en staan ten dienste van jouw systeem en dat wat zich tijdens de opstelling wilt tonen.

Ik vind het best spannend in een groep..

Natuurlijk, ik begrijp volledig dat de gedachte aan deelname aan een familieopstellingsmiddag in een groep best spannend kan zijn. Als mens dragen we vaak onzekerheden met ons mee, en het idee om je kwetsbaar op te stellen binnen een groep kan die gevoelens naar de oppervlakte brengen. Velen van ons hebben helaas negatieve ervaringen gehad in groepssituaties, waarin we veroordeeld werden of zelfs buitengesloten.

Laat me je geruststellen dat ik als begeleider er nauwlettend op toezie dat de groep een veilige en ondersteunende omgeving is. Mijn doel is juist om die verbinding te creëren en om jou de kans te geven een positieve en helende ervaring te hebben met groepen. We kunnen ons vertrouwen in relaties verliezen, maar het is ook mogelijk om dit vertrouwen opnieuw te ontdekken door connecties met anderen aan te gaan.

Belangrijk om te onthouden is dat jij de controle hebt over hoever je jezelf blootgeeft tijdens de opstelling. Je bepaalt je eigen grenzen, en het is volkomen acceptabel om alleen te observeren als je dat wilt. Als getuige kun je de opstelling bekijken zonder er direct aan deel te nemen. Deze rol geeft je de vrijheid om te beslissen wat comfortabel voor je is op de dag zelf.

Familieopstellingen 2

Moet mijn vraag of thema betrekking hebben op mijn familie?

Ondanks wat de naam doet vermoeden hoeft je vraag voor een opstelling niet om familie te gaan, maar het kan over elk thema gaan, waar je meer inzicht in wilt krijgen zoals werk, de liefde, geld of je gezondheid.

Hoe concreet moet mijn vraag zijn?

Het is fijn wanneer je voorafgaand aan jouw familieopstelling goed hebt nagedacht over de vraag of het thema dat je wilt inbrengen. Echter is dit geen harde vereiste. Het kan zijn dat je ergens tegenaan loopt maar het niet precies kan duiden. Ook dan is het mogelijk om een opstelling te doen. Het kan ook voorkomen dat je een vraag of thema in je hoofd had en dat je dit tijdens de dag zelf toch wilt veranderen. Dat is geen enkel probleem. Dat wat het meest gezien wilt worden zal zich tijdens de opstelling laten zien.

Wat je kan verwachten als representant?

Als representant hoef je dus zelf geen vraag in te brengen. Wel wordt je mogelijk door de vragensteller gevraagd of je iemand van zijn of haar familie wilt representeren. Op dat moment krijg je de kans om mee te doen aan de opstelling. Voelt het niet goed om iemand te representeren of wil je gewoon eerst even de kat uit de boom kijken? Weet dat er geen je altijd ook vrij om te weigeren.

Vervolgens zal je in het veld opgesteld worden (je wordt op een plek in de ruimte/zaal gezet waar je mag staan) of wordt je uitgenodigd om zelf een plek te vinden. Wanneer je als representant uitgenodigd wordt om een plek in de ruimte te vinden, word je ‘bewogen’. Het is moeilijk voor te stellen als je dat nog nooit ervaren hebt, maar dat is wat er gebeurt. Je wordt bewogen naar een bepaalde plek toe (of je blijft bewegen), je kan naar de grond getrokken worden, je kan gaan wankelen, allerlei emoties ervaren (verdriet, boosheid, angst). Ook kan je ineens iets weten over een andere representant of over het familiesysteem wat je onmogelijk kón weten… je ervaart dus via je lichaam en je geest. We weten niet hoe het mogelijk is dat dit zo werkt, en wij vinden dat ook volstrekt onbelangrijk. Zolang we er maar mee werken kunnen.

Belangrijk is nog om te realiseren dat iedereen dit kan, én dat het ongevaarlijk is. Als representant mag je dus volledig je gevoel volgen, door je bijvoorbeeld mee te laten nemen in de beweging of uit te spreken wat je in het moment voelt of waar je behoefte aan hebt. Dat werkt heel bevrijdend en voelt vaak als spelen. Als begeleider zal ik je hier ook naar vragen en mee helpen.

Ook al kun je veel ervaren tijdens het representeren, wanneer je er weer ‘uitstapt’ is het voorbij. Wanneer je dan toch nog het een en ander blijft voelen, zijn dat bijna altijd je eigen thema’s die mee resoneren, en dus van jou zijn. Dat geeft vaak veel inzicht over wat er bij jou nog aandacht nodig heeft. En dat is altijd een cadeautje….

Wat als ik niets voel als representant of het niet weet?

Wees niet bang dat je het 'fout' doet. Je kunt het eigenlijk nooit fout doen in een opstelling. Je zal dit gaande weg wel merken. Het bijzondere van familieopstellingen is dat representanten niets hoeven te kunnen of weten. Sterker nog, hoe minder ze weten, des te beter het vaak werkt.

Tijdens de opstellingmiddag zal alles vanzelf wel duidelijk worden!

Dus ga er open in en laat het op je af komen ;)

Mijn vraag staat er niet tussen..

Mail naar susan@dechering.nl

Wat als er van alles omhoog komt waar ik na afloop mij geen raad mee weet?

Een opstelling kan veel losmaken, het brengt niet alleen nieuwe inzichten maar kan ook nieuwe vragen oproepen en pijnlijke gevoelens. Hier hoef je niet alleen mee te dealen, goede begeleiding hierin in is belangrijk. Je bent daarom welkom om een losse sessie bij mij in te boeken om de familieopstelling na te bespreken. Samen kunnen we nagaan wat je hebt ervaren, wat dit betekent voor jou in je hedendaagse leven en welke stappen je vervolgens kan zetten.

Meld je aan voor een Familieopstelling

Wil je je eigen familie opstellen, of gewoon een keer kennismaken met opstellingen werk?

Meld je aan voor een Familieopstelling

Wil je je eigen familie opstellen, of gewoon een keer kennismaken met opstellingen werk?