De Kracht van Familie-Opstellingen
14 maart 2024 

De Kracht van Familie-Opstellingen

Waarom maak ik het mezelf altijd zo moeilijk? Deze vraag blijft door mijn hoofd spoken terwijl ik me opnieuw volledig inzet voor de organisatie van de komende familieopstellingsdagen. Na een jaar van zoeken heb ik eindelijk een prachtige nieuwe locatie gevonden die niet alleen goed aanvoelt, maar ook betaalbaar is. Het programma staat, en nu ben ik druk bezig met het selecteren van de juiste deelnemers voor de juiste dagen.

Het organiseren van deze evenementen vergt aanzienlijk meer werk dan mijn individuele sessies, wat niet per se mijn kracht is...Eerlijk gezegd, vroeg ik me vorig jaar af of ik wel door moest gaan met het geven van familieopstellingen.

Maar elke twijfel verdwijnt wanneer ik denk aan de woorden van mijn vriend Olof: "Het is jouw kracht en mensen halen er zoveel uit!" Hij heeft gelijk. De doorbraken die plaatsvinden tijdens opstellingen zijn ongelooflijk krachtig!

Als psycholoog met een mediumschapsgave heb ik meer dan 10 jaar ambitieuze hooggevoelige mensen begeleid bij het omgaan met stress, het verwerken van negatieve emoties en het vergroten van zelfliefde en vertrouwen.

Elke dag zie ik talloze mensen worstelen met deze uitdagingen. Velen weten wat ze theoretisch anders zouden kunnen doen, maar in de praktijk blijft het moeilijk. Er lijkt iets te blokkeren op gevoelsniveau, waardoor mensen onnodig lang met deze uitdagingen blijven rondlopen.

Wat veel mensen niet weten, is dat 79% van deze uitdagingen relatief eenvoudig op te lossen zijn met behulp van een (familie)opstelling!


Inzicht

Opstellingen maken namelijk zichtbaar wat deze blokkades zijn, waardoor je gemakkelijker oude patronen kunt doorbreken en het leven weer met meer gemak en verbinding kan stromen.


Erkenning

Niet alleen verkrijg je veel inzicht over je probleem of situatie, maar een opstelling biedt ook de kans om toegang te krijgen tot verdrongen emoties en beter te voelen wat je rationeel al begrijpt. Hierdoor ervaren veel mensen het : ‘Ik ben toch niet gek, het is dus echt zo’-gevoel. Dat geeft veel erkenning waardoor je je gevoel makkelijker serieus kan nemen. Wat erg van pas komt bij het aangeven en bewaken van je grenzen en wensen. De erkenning van je gevoel zorgt bovendien er ook voor dat je zelfvertrouwen groeit. Je kan immers weer vertrouwen op wat je voelt.


Het Gevoelsanker: patronen doorbreken

Na een intense ervaring tijdens een familieopstelling, voelt het alsof je systeem dit nieuwe gewenste gevoel vastlegt in de vorm van een gevoelsanker. Het is als een blauwdruk op gevoelsniveau die je toekomstige handelingen beïnvloedt. Hierdoor wordt het gemakkelijker om in het dagelijks leven niet terug te vallen in oude patronen, maar om bewust een andere weg te kiezen en terug te keren naar het gewenste gevoel. Dit vermogen om snel te transformeren en nieuw gedrag te vertonen, is een krachtig resultaat van deze diepgaande verandering.


Verbinding = heling

Tot slot is het belangrijk om de kracht van groepen te benoemen. Hoewel het spannend kan zijn om aan de slag te gaan in een groep en dit wellicht buiten je comfort zone is, is dit precies ‘where the magic happens’.

In de verbinding met anderen verliezen we misschien tijdelijk ons vertrouwen en komen we in angst terecht. Maar juist in het contact met anderen kunnen we ook acceptatie en verbinding ervaren, waardoor we kunnen helen.

Kortom, hoewel we ver kunnen komen met individuele behandeling valt er niet te tippen aan de kracht van opstellingswerk. Het zou me dan ook frustreren als ik mensen alleen therapie zou aanbieden in de vorm van individuele sessie, terwijl ik weet dat met een opstelling ze veel sneller de gewenste doorbraak kunnen ervaren.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de magie, vreugde en verbinding die ontstaan tijdens een opstellingsdag zelf; deze wil ik voor geen goud missen! Het is alle moeite die het kost aan organisatie dubbel en dwars waard, met al het bloed, zweet en tranen dat ermee gemoeid is!


Nieuwsgierig naar een (familie)opstelling? 

Meer informatie vind je hier 👇🏼

De losse opstellingsdagen: https://susandechering.nl/familieopstellingen/

En het opstellingentraject: https://susandechering.nl/opstellingen-traject/

Over de schrijver
Reactie plaatsen