De vicieuze cirkel van perfectionisme, burn-out en depressie
03 september 2023 

De vicieuze cirkel van perfectionisme, burn-out en depressie

Perfectionisme kan een zegen en een vloek zijn voor ambitieuze professionals. Enerzijds drijft het je tot uitstekende prestaties, maar anderzijds kan het leiden tot uitputting, burn-out en depressie. In deze blog zullen we de 12 stappen van de vicieuze cirkel van perfectionisme, burn-out en depressie onderzoeken en hoe deze negatieve spiraal doorbroken kan worden.

Vicieuze cirkel van perfectionisme

 1. De drang naar perfectie: Je hebt een sterke drang naar perfectie en streeft ernaar om in alles wat je doet perfect te zijn.
 2. Onrealistische verwachtingen: Je stelt onrealistische doelen en verwachtingen voor jezelf, wat leidt tot stress en druk om te presteren.
 3. Overmatige inzet: Om aan deze onrealistische verwachtingen te voldoen, zet je meer tijd en energie in dan eigenlijk haalbaar is.
 4. Vermoeidheid: Door de constante druk en inzet raak je uitgeput en voel je je vermoeid en uitgeblust.
 5. Verminderde prestaties: Als gevolg van de vermoeidheid en overbelasting kun je je prestaties op het werk of in andere aspecten van het leven verminderen.
 6. Zelfkritiek: Als je niet aan de onrealistische verwachtingen voldoet, bekritiseer je jezelf hard en kun je jezelf als een mislukking beschouwen.
 7. Verminderd gevoel van eigenwaarde: Je kunt je eigenwaarde en zelfvertrouwen verliezen, waardoor je je minderwaardig voelt.
 8. Angst en spanning: Je kunt angst en spanning voelen door de voortdurende druk en de constante angst om te falen.
 9. Sociale isolatie: Je kunt jezelf terugtrekken uit sociale situaties vanwege de angst om te falen en het gevoel van ontoereikendheid.
 10. Verlies van interesse: Door de vermoeidheid en emotionele uitputting kun je je interesse verliezen in de dingen die je eerder graag deed.
 11. Burnout: Als gevolg van de voortdurende druk en overbelasting kun je uiteindelijk in een staat van burn-out belanden, waarbij je je uitgeput, cynisch en onverschillig voelt.
 12. Depressie: Als je je in een toestand van burn-out bevindt, kan dit uiteindelijk leiden tot depressie, waarbij je je hopeloos, hulpeloos en waardeloos voelt, waardoor de cyclus opnieuw begint.


De Oplossing

Dit klinkt misschien ontmoedigend, maar er is een oplossing. En dat is zelfliefde. Zelfliefde is de sleutel om uit deze vicieuze cirkel te komen. Door jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben, kun je de druk om perfect te zijn verminderen en jezelf toestaan om te groeien op je eigen tempo en in je eigen tijd. Hier zijn enkele tips om te beginnen met het beoefenen van zelfliefde:

 • Wees mild voor jezelf: Erken dat niemand perfect is en wees mild voor jezelf als je fouten maakt.
 • Vergeef jezelf: Laat de zelfkritiek los en vergeef jezelf als je niet aan je eigen verwachtingen voldoet.
 • Omarm je emoties: Hoewel het misschien eng lijkt, is het belangrijk om je emoties te omarmen en te accepteren, zelfs als ze negatief zijn. Het is oké om je verdrietig, boos of gestrest te voelen, en je hoeft niet altijd sterk te zijn.
 • Luister naar je lichaam: Neem de tijd om naar je lichaam te luisteren en geef het de rust en ontspanning die het nodig heeft.
 • Omring jezelf met positiviteit: Omring jezelf met mensen die je steunen en positiviteit uitstralen. Vermijd mensen of situaties die je naar beneden halen.
 • Zorg goed voor jezelf: Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Doe dingen die je gelukkig maken en geef jezelf de rust en ontspanning die je nodig hebt.

Als je worstelt met perfectionisme, burn-out of depressie, weet dan dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Ik help je bijvoorbeeld graag door middel van een opstelling. Een opstelling kan je e helpen je minpunten en fouten te omarmen, je zelfvertrouwen te vergroten en je te bevrijden van de cyclus van perfectionisme, burn-out en depressie. Lees hier meer over de voordelen van een opstelling in mijn blog: De 6 voordelen van deelnemen als representant aan een opstelling.

Begin vandaag nog met het beoefenen van zelfliefde en geef jezelf de vrijheid om niet alleen te groeien maar vooral te bloeien!Over de schrijver
Reactie plaatsen