De 6 voordelen van deelname als representant in een opstelling
19 september 2023 

De 6 voordelen van deelname als representant in een opstelling

Ben je geïnteresseerd in de helende kracht van (familie)opstellingen, maar voel je je nog wat terughoudend om meteen je eigen familie of thema in kaart te brengen? Goed nieuws! Als representant kun je ook deelnemen en van veel voordelen profiteren, zonder dat jij meteen in de spotlight staat. In deze blog zullen we de voordelen van deelnemen als representant bij een (familie)opstelling uitlichten, en waarom dit een waardevolle stap kan zijn op jouw persoonlijke ontwikkelingspad.


Voordeel 1 : Verbinding met je emoties en gevoel

Als representant voel je de emoties van diegene die je op dat moment representeert. Vervolgens wordt je uitgenodigd om alles wat je voelt en ervaart te uiten. In een opstelling is het uiten en volgen van je gevoel vaak een stuk makkelijker omdat alles wat je voelt niet persoonlijk is. Daarnaast krijg je de kans om in een veilige leeromgeving dieper met je emoties en gevoel in contact te komen omdat ik als facilitator de veiligheid in de groep waarborg.

Bovendien zorgt deze ervaring dat je ook in het eigen leven makkelijker toegang hebt tot je gevoelsleven.

Bang dat het je niet lukt en in je hoofd blijft? Geen zorgen, de toegang tot je gevoel en innerlijke kind is een proces. Het is daarom niet zo zwart wit, soms voel je wat meer, soms wat minder en soms vlieg je erin en eruit. Uiteindelijk zie ik dat deelnemen als representant in de regel wel als katalysator werkt waardoor 'voelen' makkelijker wordt in je hedendaagse leven.


Voordeel 2: Begrip van Primaire en Secundaire Gevoelens, verhoog je EQ!

Meedoen als representant verhoogt ook je emotionele intelligentie. Het biedt namelijk inzicht in je primaire en secundaire gevoelens. Je primaire gevoelens zijn je werkelijke gevoelens die vaak kwetsbaar voelen. Denk aan gevoelens zoals verdriet, schaamte, schuldgevoel, rouw, angst en kwetsing. Vaak zijn deze afgedekt door gevoelens die voor ons makkelijker, fijner of krachtiger zijn om te voelen, denk bijvoorbeeld aan; boosheid, irritatie & frustratie of gelatenheid. Secundaire emoties kun je herkennen doordat we hierin kunnen blijven hangen, wanneer je ze (door)voelt verwerk je niets waardoor je er lang last van kan houden. Echter, verdwijnen primaire emoties wel wanneer je ze doorvoelt.

Als representant kan je in een rol komen waarbij je mogelijk in contact komt met een verdrongen primaire emotie waardoor je ontdekt wat er bij jou onder de secundaire emoties schuil gaat. Zo is er bijvoorbeeld wel eens een representant geweest die als moeder werd opgesteld. In deze rol had de moeder liefdevolle gevoelens voor haar kinderen maar werden die als verstikkend ervaren omdat deze gevoelens secundaire emoties waren die stiekem een verdrongen boosheid verdoezelde. Dit weerspiegelde haar eigen probleem, zijzelf had ook moeite met boos worden. Eerder had ze hier nooit zo bij stil gestaan, ze had het namelijk ook niet als een probleem gezien maar was juist trots op haar zachtaardige houding. Door de opstelling zag ze echter in dat het wegdrukken van haar primaire gevoel (de boosheid) toch indirecte gevolgen met zich mee bracht namelijk het verstikkend zijn voor haar kinderen. Hierdoor was zij nu wel gemotiveerd om met haar primaire emotie van boosheid in contact te komen.

Kortom deelnemen als representant biedt je de kans om je innerlijke wereld te verkennen en te ontdekken wat er onder de oppervlakte leeft.


Voordeel 3: Heling van het innerlijk kind

Wanneer je hebt ontdekt wat er onder het oppervlak zit, welke primaire emoties in jouw leven is de kans groot dat dit emoties zijn van je innerlijke kind. Dat wil zeggen; Als je als representant in een opstelling zit waarin bijvoorbeeld verdriet of  woede naar boven komen, kan dit je bewust maken van onverwerkte emoties uit je eigen verleden. Emoties die je hebt verdrongen maar wel als kind hebt ervaren worden weer voelbaar.  In de opstelling is de ruimte voor deze oude emoties waardoor ze eindelijk eruit kunnen, dit gebeurd niet alleen tijdens de opstelling maar vaak liggen ze ook meer aan het oppervlak tijdens de dagen na de opstelling waardoor je ze verwerkt.

Tevens leidt het ook tot meer begrip en compassie voor jezelf.Je neemt deel aan een opstelling en ziet jezelf gerepresenteerd in een situatie uit je verleden. Dit confronterende beeld biedt je de mogelijkheid om zelfcompassie te ontwikkelen. Je begint te begrijpen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en accepteert jezelf met mededogen, wat bijdraagt aan innerlijke rust.

Kortom deelnemen als representant helpt je niet alleen om je gevoelens te begrijpen, maar opent de weg ook voor verwerking en heling. Door dit innerlijke werk kun je meer innerlijke rust en emotioneel evenwicht bereiken.

Maar ook je niet staat te springen om met je innerlijke kind aan de slag te gaan heeft deel nemen als representant veel voordelen.


Voordeel 4:  De vrijheid om te spelen!

Het is namelijk ook gewoon heerlijk om een middag niet na te hoeven denken en de vrijheid te hebben om helemaal  naar je gevoel te mogen luisteren. Veel mensen ervaren het daarom ook als een middagje 'spelen' net als een kind weer onbevangen alles kunnen zeggen en doen wat er in je opkomt!

Bovendien zorgt deze ervaring dat je ook in het eigen leven makkelijker toegang hebt tot je gevoelsleven.

Bang dat het je niet lukt en in je hoofd blijft? Geen zorgen, de toegang tot je gevoel en innerlijke kind is een proces. Het is daarom niet zo zwart wit, soms voel je wat meer, soms wat minder en soms vlieg je erin en eruit. Uiteindelijk zie ik dat deelnemen als representant in de regel wel als katalysator werkt waardoor 'voelen' makkelijker wordt en je innerlijke kind kan helen.


Voordeel 5: Ontwikkeling van Intuïtie

Tijdens een opstelling krijg je directe feedback en bevestiging over wat je voelt en ervaart. Dit is een uitstekende manier om je intuïtie te ontwikkelen. Je leert om je innerlijke stem makkelijker te herkennen, je gevoelens juist te interpreteren en om te vertrouwen op je innerlijke kompas wat van onschatbare waarde is in zowel persoonlijke als zakelijke situaties. Tijdens een opstelling voel je bijvoorbeeld vaak al intuïtie aan welke rol je straks gevraagd wordt om te spelen, voordat de vragensteller de kans heeft gehad om je hiervoor te vragen.


Voordeel 6: Doorbreken van Patronen

Een (familie)opstelling onthult de patronen, verstrikkingen en dynamieken die jou beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een rol komt van een persoon die vastzit in een cyclus van zelfsabotage. Dit kan je bewustmaken van eigen patroon van zelfsabotage in je persoonlijke leven.

Uiteindelijk biedt een familieopstelling de mogelijkheid om oude patronen bij de kern aan te pakken. Dit opent de deur naar meer inspiratie, plezier en verbinding in het leven. Hierdoor kan het leven met meer vertrouwen en gemak stromen en zul je het leven als lichter gaan ervaren!


Conclusie

Dus, als je overweegt deel te nemen aan een familieopstelling, overweeg dan om als representant deel te nemen. Het is een waardevolle stap op jouw pad naar innerlijke rust en persoonlijke groei. Klik hier om je kaartje als representant te kopen en ontdek zelf de transformerende kracht van familieopstellingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen