Psychologische groei en spiritueel ontwaken
03 september 2023 

Psychologische groei en spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken

Ok, laat ik beginnen met spiritueel ontwaken, wat is dat nu precies? Ik vind het zelf een erg wazige term en praat zelf liever over het moment dat spiritualiteit steeds meer op mijn pad kwam en ik hier interesse voor kreeg. Het is een proces van bewustwording en transformatie, waarbij je je steeds meer bewust wordt van je ware ik en je verbinding met het universum. Dit kan gepaard gaan met een groter besef van je intuïtieve vermogens, je kunt gevoeliger worden voor energieën en een diepere betekenis vinden in je leven. Bij mij zelf begon het doordat ik in aanraking kwam met een energetische therapeut en de boeken van Willem de Ridder over 'Spiegelogie' (de nederlandse versie van 'the law of attraction') onder mijn aandacht kwam. Vervolgens kwam ik aanraking met Vipassana meditatie, werd ik steeds sensitiever, ervoer ik helderziende momenten, had ik voorspellende dromen en ontdekte ik verschillende energetische therapie vormen en workshops.


Psychologische groei

Psychologische groei daarentegen omvat het begrijpen en transformeren van je gedachten, emoties en gedragspatronen. Je wordt je dus bewust van hoe je denkt, wat je voelt en hoe je je gedraagt. Het gaat om het verkennen van je innerlijke wereld, het helen van oude emotionele wonden en het ontwikkelen van een gezonde relatie met jezelf en anderen. Zelf heb ik een helende reis gemaakt waarbij ik door mijn verlatingsangst ontdekte dat ik last had van complex jeugd trauma. Ik ben dit aangegaan ben door verschillende vormen van therapie te ondergaan. Doormiddel van b.v. psychotherapie tot familieopstellingen en groepstherapie heb ik veel innerlijk kind werk kunnen doen waardoor ik veel heling heb gevonden en beter met mijn emoties kan omgaan.


De invloed van psychologische groei en spiritueel ontwaken op elkaar

Nu je een beter idee hebt van wat spiritueel ontwaken en psychologische groei inhouden, zal ik je vertellen hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden. Spiritueel ontwaken kan je helpen om dieper inzicht te krijgen in je gedachten, emoties en gedragspatronen. Het opent de deur naar zelfreflectie en bewustwording van je innerlijke wereld. Hier een voorbeeld geven uit mijn eigen leven: 

Vipassana mediatie

Mijn spirituele ontwaken begon rond 2013 en mijn eerste grote spirituele ervaring was toen ik een 10 daagse Vipassana cursus deed. Vipassana is een buddhistische meditatie techniek. Hierbij mediteer je 10 uur op een dag, 10 dagen lang. Het is in stilte, dus je eet, je slaapt en mediteert en 'that’s it'. Dit betekent geen yoga, geen luxe smoothies of schrijven in je dagboek. Hoogstens is er ruimte om in stilte een wandeling te maken om tussen het mediteren door je benen te strekken. Het is dus eerder te vergelijken met een weekje in het klooster zitten dan een luxe retraite op Ibiza. 

Hoe dan ook, door deze vorm van meditatie leer je om uit je hoofd te komen, het contact met je lichaam en gevoel te versterken, oude weggedrukte emoties te doorvoelen en pijn, lijden en verlies te accepteren. Al bij al leer je om beter in het hier en nu te blijven door niet te vluchten voor pijn, waardoor je deze pijn kan verwerken. Hierdoor ontlast je jezelf van een hoop bagage waardoor het leven lichter en vrijer voelt! 

Door Vipassana meditatie kreeg ik de  kans om mij helemaal af te sluiten van externe prikkels waardoor ik ontdekte dat ik hooggevoelig was. Ik ontdekte ook hoeveel oud trauma er in mijn lichaam zat. Vipassana meditatie hielp mij om dit te verwerken en zorgde ervoor dat ik kon gronden. Gronden is een techniek waarbij je negatieve energie via je je benen laat afvloeien de aarde in. Voor Vipassana lukte dat nooit, want zonder dat ik het wist had ik emotionele blokkades in mijn benen waardoor het niet kon stromen. Door Vipassana loste deze op en kon het weer stromen in mijn benen, daardoor de pijn nu kon oplossen en afvloeien. Hierdoor kon ik het beter aan om deze oude pijn aan te gaan en zo psychisch te helen. 

Later heeft spirit world , (de spirituele wereld) mij trouwens verteld dat Vipassana de basis was voor het mediumschap. Want door te weten hoe mijn eigen lichaam voelt, kon ik pas herkennen wanneer het: wat ik voelde van mij, of van een ander is. Het heeft mij dus geholpen om onderscheid te kunnen maken in wat ik voel, dat van mijzelf, de ander of van ‘bovenaf’ van spirit. Dit is als hooggevoelig persoon super belangrijk. Immers, als je niet weet wat je voelt,  kun je geen regie nemen over je eigen energiehuishouding en wordt je een speelbal van alle energieën om je heen. Dat daar had ik jarenlang onder geleden en nu kon ik eindelijk grip krijgen op mijn emotionele wereld.

Zoals ik zei, zorgde Vipassana meditatie niet alleen voor veel healing maar was het de basis voor mijn mediumschap. Ik vertel je graag wat mediumschap je allemaal kan brengen.


De voordelen van mediumschap

Troost en healing

Een van de bekendste manieren waarop mediumschap je kan helpen, is door het bieden van troost en heling bij het verlies van een geliefde. Door contact te maken met de spirituele wereld en berichten te ontvangen van je dierbaren, kan je troost vinden, wetende dat ze nog steeds bij je zijn en dat de liefde die we delen nooit verdwijnt. De eerste keer dat er bij mij een overledene doorkwam in een sessie voor rouwverwerking was ik zelf overrompeld en dacht ik dat het juist niet handig zou zijn als mijn cliënt zou weten dat haar overleden man er nog zou zijn. Ik dacht hoe kan ze nu verder gaan als ze weet dat hij er nog is? Maar het tegenovergesteld bleek waar, doordat ze wist dat hij op een goede plek was en meekeek met haar en de kinderen was ze gerustgesteld en kon ze hem juist loslaten en zich weer op zichzelf focussen.

Voldoening en verrijking

In mijn werk is het een voorrecht om mijn clienten in contact te laten komen met hun dierbare. De liefde en het gesprek tussen hen is zooo persoonlijk en ik zit als het ware op vooraan op de eerste rij met mijn neus midden tussen hun prive zaken. Het is prachtig om de brug van liefde en verbinding te zijn tijdens zo een persoonlijk moment. Het brengt dus veel verrijking in mijn werk en in mijn leven! Nu hoeft je natuurlijk niet je beroep te maken van mediumschap om baat te hebben aan mediumschap.

Inzichten, richting en vervulling

Mediumschap kan je namelijk ook inzicht geven in je levensdoelen en je leiden op je unieke levensreis. Door contact te maken met je spirituele gidsen en engelen, kan je begeleiding ontvangen bij het nemen van belangrijke beslissingen, het vinden van je passie en het vervullen van je zielsmissie. Dit geeft je een gevoel van richting en vervulling. Deze begeleiding kan je ontvangen door een medium te bezoeken, of een tarotlezer of psychic, maar natuurlijk kan je ook zelf je intuitieve vermogens ontwikkelen en in direct met spirit in contact komen.

Mijn eerste contact met gidsen was toen ik voor de zoveelste keer ging mediteren en net wat had gelezen over gidsen en engelen. Ik was je benieuwd naar deze zogenaamde gidsen. Ik had gelezen dat ze je alleen konden bereiken als jij je er voor openstelt. Dus toen ik nietsvermoedend in gedachten uitsprak: “Nou laat je maar zien als daar iemand is die dit hoort”, was ik vol verwondering toen er vanuit spirit world een man reageerde op mijn verzoek. Ik schoot vol en voelde ontzettend veel liefde en verbinding en vol verbazing stamelde ik; “Waar was je al die tijd dat ik je nodig had en mij zo alleen voelde?” waarop deze man lachend reageerde: “- als ik eerder was gekomen dacht je helemaal dat je gek aan het worden was!” “Ja dat is waar dacht ik…” Sindsdien heb ik vaak bezoek van mijn gidsen, familieleden of andere lieve spirits die mij inspireren, troosten en aanmoedigen. Mijn hoofdgids helpt mij in mijn ondernemerschap, brengt nieuwe samenwerkingen op mijn pad en inspireert mij bij het maken van content. En neem mijn overleden opa bijvoorbeeld, die ik ineens naast mij voelde zitten en mij geruststelde op de bruidloft van mijn collega: “Jou tijd komt nog jel!” Hoe waardevol is het om in een moment van eenzaamheid een hart onder de riem gestoken te krijgen! Mijn oma is er altijd om mij te troosten en soms komen er onbekende spirits voorbij met ieder een ander vaardigheid waar ze mij ook van willen laten proeven. Zo was er laatst een jongen uit spirit bij mij die er van hield om altijd buiten te zijn, nu ben ik best een huismus en was het voor mij heel inspirerend om via hem even te voelen hoe heerlijk dat gevoel is om die frisse neus te halen en buiten uit te waaien. Ik snap buiten mensen nu een stuk beter en heb mij voorgenomen om meer te gaan wandelen.

Vertrouwen, steun en verwondering

Mediumschap heeft mij vooral doen inzien dat er iets groters is waar je van op aan kunt, het geeft  het vertrouwen dat ik er niet alleen voor sta en helpt  om controle los te laten en relaxter te leven. Diezelfde opa waar ik net over sprak zei ook: "Hoe kunnen wij dingen voor je regelen als jij zelf de teugels in handen houdt? Laat ze vieren en laat je wat geluk op je pad brengen!” Het blijft een uitdaging om helemaal op mijn intuïtie te vertrouwen en spirit, maar het lukt wel steeds beter en blijf verwonderd over hoe perfect hun timing is en wat voor leuke verassingen ze voor mij weten te regelen. Niet alleen via gesprekken, maar ook door signalen, toevalligheden en synchroniciteiten begeleiden ze mij op mijn pad. In het begin kon mijn hoofd er geen pap van maken en trok mijn sceptische brein alle spirituele ervaringen in twijfel. Inmiddels is mediumschap volldig geintergreerd in mij leven en kan ik mij een leven zonder niet voorstellen!

Ok ik heb inmiddels heel wat voordelen van het spirituele ontwikkeling en specifiek het mediumschap opgenoemd, even terug naar psychologische groei.


De invloed van psychologische groei op spiritueel ontwaken

Psychologische groei kan je namelijk ook ondersteunen bij het integreren van je spirituele ervaringen in je dagelijks leven. Het biedt tools en technieken om je emoties te reguleren, je communicatievaardigheden te verbeteren en gezonde relaties op te bouwen. In andere woorden doormiddel van psychologische tools kan je werken aan je eigen mentale veerkracht en een lifestyle creëren die bij je past met ruimte om spiritueel te groeien. Bijvoorbeeld door meer zelfliefde, zelfvertrouwen, emotionele stabiliteit en effectieve communicatieve vaardigheden kun je een dramavrij leven creëren met innerlijke rust. Hierdoor is er minder ruis op je spirituele lijntje naar boven en dat helpt je om makkelijker je intuïtie te volgen en geïnspireerd te leven. Dit stelt je in vervolgens in staat om je spirituele inzichten te vertalen naar concrete acties en positieve veranderingen in je leven te brengen omdat je emotioneel en psychisch (daad)krachtig kunt zijn.


De gemeenschappelijke deler van psyschologische groei en spiritueel ontwaken

Introspectie en zelfonderzoek

Wat spiritueel ontwaken en psychologische groei gemeen hebben is zelfonderzoek en is een belangrijk element. Het gaat om het stellen van diepgaande vragen aan jezelf, het onderzoeken van je overtuigingen en het identificeren van belemmerende patronen. Dit proces van zelfreflectie en bewustwording kan je helpen om oude bagage los te laten en ruimte te maken voor persoonlijke en sprirituele groei. Mij helpt het om mijn gedachtens op te schrijven in een dagboek. Dit dagboek gebruik ik daarnaast ook voor inspired writing, een techniek waarbij je juist je eigen gedachtens los laat en boodschappen van spirit door kijgt die je opschrijft. Dit helpt mij ook bij introspectie, dan stel ik een vraag aan spirit op papier en antwoorden zij doordat ik gewoon door ga met schrijven zonder na te denken over het antwoord. Het antwoord plopt dan net als een liedje als het ware vanzelf omhoog. Ik zal later een podcast maken over verschillende mediumschap vormen als je het leuk vindt.

Tegelijkertijd is het belangrijk om geduldig en liefdevol te zijn voor jezelf tijdens dit proces van zelfonderzoek. Het kan uitdagend zijn om oude patronen te doorbreken en nieuwe wegen te verkennen. Het is een reis van vallen en opstaan, maar elke stap brengt je dichter bij het bereiken van een evenwichtige en vervullende staat van zijn. Het is voor mij inmiddels precies 10 jaar geleden dat ik spiritualiteit op mijn deur klopte en meer dan 10 jaar dat ik aan mijzelf werk doormiddel van psychologische methoden, therapie en coaching. Ik heb inmiddels veel geheeld en geleerd maar ik denk dat je nooit klaar bent, een mens is nooit te oud om te leren! 


Alles op een rijtje tot nu toe

Ik hoop dat je inmiddels een beter beeld hebt gekregen hoe goed spiritueel ontwaken en psychologische groei elkaar wederzijds kunnen versterken. Terwijl je je spiritueel ontwaakt, kun je een dieper begrip krijgen van je psychologische processen en hoe deze je ervaringen beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld inzicht krijgen waar bepaalde valkuilen of neigingen vandaan komen, verloren jeugd herinneringen kunnen innens weer omhoog komen die je laten inzien hoe zwaar je het hebt gehad als kind waardoor je je zelfcompassie kan vergroten. Dit bewustzijn stelt je in staat om ongezonde gedragspatronen te herkennen en te transformeren, waardoor je emotionele vrijheid en welzijn kan ervaren.

Tegelijkertijd kan psychologische groei je ondersteunen bij je spirituele ontwakingsproces. Door je gedachten en emoties te onderzoeken en te begrijpen, kan je de belemmeringen in je bewustzijn oplossen en ruimte maken voor diepere spirituele inzichten. Het helpt je om je innerlijke blokkades op te lossen en je open te stellen voor de hogere aspecten van je wezen.


Evenwicht tussen psychologische groei en spiritueel ontwaken 

Het evenwicht tussen spiritueel ontwaken en psychologische groei is daarbij enorm belangrijk. Terwijl je je spiritueel ontwaakt, moet je je psychologische aspecten niet negeren of onderdrukken. Ik zie veel mensen die zich volledig storten op spiritualiteit en niet psychologisch aan de slag gaan. Het gevaar is dat er dan een spiritueel ego gaat ontstaan, waarbij je je zelfwaarde uit je spirituele groei haalt in plaats van uit jezelf en zich verheven of zweverig gaan opstellen.  Spiritualteit betekent niet dat onder alle omstandigheden als een soort ZEN boedha alles over ok vindt en geen grenzen meer hebt, of niets meer voelt. Het is essentieel om je emotionele gezondheid in de gatente houden, je emoties te erkennen,  je angsten en traumatische ervaringen te helen, en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen. Dit zal je helpen om stevig geworteld te blijven terwijl je je spirituele pad bewandelen, anders ga je zeg maar zweven. 

Evenzo is het niet handig om je alleen maar blind te staren op de psychologische aspecten en geen oog te hebben voor het spirituele. Het erkennen en voeden van je spirituele behoeften en verlangens voegt een diepere betekenis en vreugde toe aan je leven. Het stelt je in staat om te verbinden met iets dat groter is dan jezelf en om een gevoel van eenheid en verbondenheid te ervaren. Tijdens mijn eerste ervaring met mijn hoofdgids waarover ik vertelde was dit gevoel enorm krachtig en ik heb minstens een jaar terug verlangt om dit weer te voelen!


Samengevat

Samengevat, spiritueel ontwaken en psychologische groei zijn twee krachtige processen  die je kunnen helpen om een rijker, meer vervuld leven te leiden. Door het samenspel van deze twee processen kan je je bewustzijn vergroten, emotionele heling bereiken en een diepere verbinding met jezelf en anderen tot stand brengen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen